< Notícies
<< Opiniones

Davant la incertesa del corona virus COVID-19

CSIF


Com és lògic i normal la màxima autoritat de la UPC, el Consell de Govern, ha elaborat un pla de desconfinament aprovat per la majoria d'assistents el passat 14 de maig de 2020.

Tot està molt bé si les previsions són encertades, però si el virus, malgrat el desconfinament, continua mostrant-se impassible i descontrolat, ¿com es resoldrà aquest futur incert mentre els investigadors del món sencer no troben la vacuna o el remei absolut?

Davant aquest futur incert no podrem prescindir de les mascaretes  i el seu efecte psicològic, que inconscientment atemoreix. No ho oblidem que les mascaretes les haurem de continuar portant per respecte als altres, ens agradi o no, per a poder continuar pal·liant els efectes de la pandèmia.

Hem de trobar una manera de poder assistir als diferents esdeveniments sense perill, sense temor i sense mascaretes, per poder parlar de una normalitat plena.

Així doncs, ja sigui amb extractors d'aire contaminat, distàncies reglamentàries, i altres possibles paràmetres, mitjançant els càlculs adequats, i altres termes a considerar, els toca als arquitectes i enginyers tenir-los en compte per al futur en els seus projectes, mentre estem a la espera de la vacuna que no sabem quan arribarà.

Seria interessant realitzar un projecte de remodelació de superfícies dels edificis per prevenir en lo possible la contaminació vírica i obtenir aules higièniques amb el seu possible cost.

Seria convenient, ara encara amb temps, abans d'iniciar el curs 2020-21 que una comissió de tècnics de la UPC, amb els plans de tots els seus edificis, comencessin a dissenyar un projecte on es tinguessin en compte tots els paràmetres possibles per extensió o comprensió que servissin per a burlar a COVID-19 en totes les zones tancades; incrementant la superfície de les aules i laboratoris en detriment d'altres superfícies no tan importants.

Per exemple, transformar les zones d'estudi en aules.

El teletreball pot ser una eina important per a descongestionar les classes massives que en general coneixem. Hem de tenir en compte que una persona inspira i expira entre 5 i 6 litres d'aire per minut. El nombre d'alumnes i el temps d'una classe presencial ens permetran determinar les dimensions de l'aula i la ventilació que necessita perquè l'ambient no sigui nociu tenint en compte el corresponent coeficient de seguretat d'eliminar l'aire intoxicat per aire net de l'ambient. A tot això, hem d'afegir les normes dels dos metres o metro i mig. La nostra és una universitat d'arquitectura i enginyeria pel que no faltaran professors o investigadors que vulguin entretenir-se a desenvolupar el corresponent projecte. La finalitat es no dividir als grups d'alumnes en meitats, quartes parts, ... O no duplicar, quadruplicar el professorat.

Situacions lamentables com les que s'han sobrevingut en les residències són de difícil argumentació, completament inacceptables i només suportables si et sents paralitzat i indefens en observar la deixadesa i passivitat de l'Administració, dels reguladors i els ens obligats a inspeccionar d'ofici, i és igual si les residències són púbiques o privades, el necessari és que estiguin en mans de persones responsables i qualificades que hagin de rendir comptes habitualment. Si es prenen aquestes precaucions no serà necessari en un futur haver de sol·licitar a l'exèrcit la construcció d'hospitals de campanya ni construir precipitadament centres de salut en espais inadequats.

Només esperem que no es produeixin situacions semblants en reobrir els centres universitaris sense els avals necessaris i les comprovacions pertinents, és a dir, que no es converteixi l'activitat presencial universitària en una espècie de ruleta russa on després ningú es fa responsable de les conseqüències.

11 de juny de 2020

  

CSIF

CSIF. Sector d'Universitats de Catalunya.  csif@upc.edu   Visitants .