<< Notícies
< Aneca

CSIF

CSIF denuncia errors recurrents a l'eina informàtica de l'ANECA.



Finalitzat el termini de presentació de sol·licituds de sexennis, des de CSIF volem posar de manifest el nostre malestar i el de gran part del PDI pel que ha passat, una vegada més, amb les aplicacions informàtiques d'ANECA i els procediments del professorat universitari.

En aquestes 3 setmanes de termini, han estat molt nombroses les fallades que s'han produït a l'eina sense que ningú no li hagi posat remei. Des del fet d'afegir una casella nova l'endemà d'obrir-se el termini (fet que va ocasionar la pèrdua dels esborranys del professorat que havia iniciat la introducció de dades a l'aplicació), passant per la decisió del topall a la mida dels fitxers PDF a adjuntar (no avisat als usuaris fins que quedaven escassos dies per finalitzar el termini), fins als missatges del tipus “undefined” en prémer el botó d'enviar la sol·licitud (sense que indiqui quin o quins dels camps són els que estaven produint error).

Són només uns exemples com a mostra (que no els únics). A això s'uneix que és en aquests moments quan més es necessita “ANECA Respon” i, tanmateix, hem hagut de ser “agents externs” al procés els que hem donat moltes vegades les solucions al professorat.

Ajuda proporcionada per CSIF de la qual ens sentim enormement orgullosos i satisfets:

  • Prop de 24.000 visualitzacions web.
  • Sobre 18.000 visualitzacions dels tutorials
  • Al voltant de 2.750 hores de visualització

Algun dia algú s'haurà d'adonar que pagar unes poques hores més de programació informàtica i de proves de l'aplicació que s'utilitzarà, estalviaria moltes hores de feina als milers de professors que participen en aquest tipus de processos. Desgraciadament, això passa des de fa molts anys i ningú posa remei.

Necessitat de simplificar els processos

Un altre assumpte a plantejar-se seriosament seria la necessitat de simplificar els processos. Referint-se a la seu electrònica, ANECA afirma: “… procurant… l'agilitat dels tràmits de la ciutadania”. Quan una persona s'identifica amb la seva signatura electrònica (que ja conté les dades identificatives de la persona), indica la seva plaça i la seva Universitat i comunica l'adreça de correu electrònic i mòbil on li han de notificar les resolucions, de veritat que cal que indiqui totes les dades personals irrellevants que se sol·liciten? És necessari o és simplement la inèrcia arrossegada de molts anys fent aquest mateix procés amb tecnologies diferents?

16 de febrer de 2023


 

CSIF

CSIF. Sector d'Universitats de Catalunya.  csif@upc.edu   Visitants .