<< Notícies
< Sistema Universitari Espanyol


CSIF dóna suport a la sol·licitud d'un nou Pacte per a la Ciència.

CSIF


Conscients que hi ha pendents necessàries transformacions en el Sistema Espanyol de Ciència, Tecnologia i Innovació (SECTI), CSIF juntament amb diverses associacions i organitzacions sindicals sol·licita establir un nou Pacte per la Ciència (s'adjunta text de la sol·licitud), centrat en quatre pilars fonamentals:

 • Estatut del Personal de Recerca

 • Simplificació i eficiència burocràtica

 • Ciència responsable: transparència, integritat, diversitat i coimplicació

 • Inversió del 3% del PIB en R+D+I

  En garantir drets laborals, simplificar la burocràcia, promoure la responsabilitat en ciència i augmentar la inversió en R+D+I, estarem construint un SECTI capaç de dignificar el treball del personal de recerca i beneficiar tota la societat en conjunt.

  Creu alerta de la paralització de la investigació finançada amb fons europeus per la indefinició dels procediments

  Crue-R+D+i adverteix que les universitats, beneficiàries d'aquests fons europeus, «estan vivint amb veritable preocupació» com la indefinició de les obligacions procedimentals en la gestió i el seguiment dels fons europeus associats al Mecanisme de Recuperació i Resiliència ( MRR), i en concret, al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), "pot posar en perill" l'execució dels projectes.

  Així mateix, sosté que la informació rebuda, "freqüentment sobrevinguda", juntament amb la "manca de coordinació" des dels diferents òrgans finançadors del Govern, "amenacen" l'execució correcta dels fons. A això també hi contribueixen els dubtes, posats de manifest pel Ministeri d'Hisenda i Funció Pública, sobre la interpretació de les seves pròpies instruccions, en què, segons Crue I+D+i, «no deixa clar l'objecte d'aplicació de les obligacions ».

  També assenyalen que l'ús de les aplicacions informàtiques, CoFFEE o Minerva, que no estan plenament implementades, suposa una «sobrecàrrega» en la gestió i la justificació de les ajudes que està excedint la capacitat de les universitats. Per als i les responsables d'investigació i transferència universitaris «aquesta situació d'incertesa provoca que la percepció del risc de pèrdua dels fons paralitzi els projectes finançats».

  D'altra banda, l
  a Crue reclama i coincideix amb CSIF:

 • la “peremptòria” reducció de la burocràcia i l'eliminació de les duplicitats en els processos.
 • una «solució urgent» mitjançant l'actualització dels costos d'allotjament i de manutenció.

 • Un nuevo pacto por la ciencia. >>
 • CSIF con la ciencia y los investigadores universitarios >>
 • La educación no es burocracia  >>

  22 de juny de 2023

   

 •  

   

  CSIF

  CSIF. Sector d'Universitats de Catalunya.  csif@upc.edu   Visitants .